Het Heksengilde de plek voor begeleiding op je heksenpad

Hekserij algemeen

Meer over wat hekserij is, waar het vandaan komt en hoe ik het uitvoer

Hekserij algemeen

Hekserij is een religie

   Hekserij is voor zowel mannen als vrouwen. En nee, mannen worden geen tovenaars genoemd maar ook gewoon heks. Het woord ‘heks’ is onzijdig voor ons. Hekserij is niet meer of minder dan een vorm van religie.
Wij geloven in meerdere Godinnen en Goden,
wij geloven in de natuur,
wij zien de natuur samen met de seizoenen als onze leidraad door het leven,
wij vieren de jaarfeesten van het Keltisch jaarwiel,
wij eren de Aarde, Zon en Maan, maar we vergeten de andere planeten en sterren niet,
wij eren de natuur en alle levende wezens.

   Voordat de grote hedendaagse religies zoals het Christendom ontstonden, waren er al religies. Die waren verbonden met de natuur, met wat mensen zagen en waarnamen. Bekende voorbeelden van deze oude religies, ook wel oer- of natuurreligies genoemd, zijn die van de Romeinen, Grieken, Egyptenaren, Kelten, Noormannen, Azteken, Inca’s, Maya’s en de noord Amerikaanse indianen. Hekserij komt voort uit die natuurreligies.

   De interesse in hekserij is groeiende. Het lijkt erop dat mensen zich bij de huidige gangbare religies niet meer thuis voelen, bijvoorbeeld door regels waar ze niet achter staan, onlogische of ouderwetse opvattingen, enzovoort. Tegelijkertijd is er wel behoefte aan zingeving, aan geloof. Hekserij kan deze behoefte vervullen.

Algemene hekserij en mijn weg daarin

   De hekserij bestaat uit meerdere stromingen. De meeste hebben veel aspecten van het geloof vast staan volgens een bepaalde overtuiging. Maar er zijn ook eclectische heksen, de vrije heksen. Zij bepalen tot een bepaalde hoogte zelf hoe ze hun religie invullen.
   Mijn vorm van hekserij, en daarmee die van het gilde, behoort tot die eclectische groep. Maar ik ga nog een stukje verder in die vrijheid. Ook die laatste vaste regels laat ik los. Zo ook in mijn huidige coven*. Een ieder mag haar geloof uitoefenen zoals zij wil. Dat kan tot interessante uitdagingen leiden als we samen een viering doen. Een voorbeeld hiervan zijn de 4 elementen* (water vuur, lucht en aarde): tijdens een ritueel worden deze 4 elementen op de windrichtingen geplaatst. In veel stromingen binnen de hekserij staat vast welk element op welke windrichting komt te staan. Maar niet bij ons. Iedereen kan zelf bepalen welk element waar geplaatst wordt. Zo kan het gebeuren dat bijvoorbeeld het element water bij de ene in het oosten staat en bij de andere in het westen. Dat vraagt dus om een creatieve oplossing binnen een coven. Uiteindelijk vinden we samen een oplossing naar ieders tevredenheid. En zo hoort het ook naar mijn mening.
   Iedereen moet zijn eigen gevoel mogen volgen en moet zich thuis voelen in een ritueel*, want alleen als het helemaal goed voelt kun je pas écht met geloof aan de slag. Dan komt het vanuit je hart en ziel.
   Zelf heb ik mijn heksenopleiding gehad binnen een coven van eclectische heksen met vaste regels, die niet helemaal bij mij pasten. Tijdens rituelen had ik vaak het gevoel dat ik een toneelstukje opvoerde: het was ingestudeerd en ik deed het vanuit mijn hoofd, mijn denken. Niet vanuit mijn hart en ziel. Toen ik voor het eerst een ritueel deed wat wel vanuit mijn hart en ziel kwam, voelde ik een enorm verschil. Wat een beleving! Zó wilde ik het. Vandaar dat ik in het gilde zo veel mogelijk ruimte laat voor persoonlijke meningen en handelingen.

   Mijn doel is om je te begeleiden op je heksenpad zodat je een houvast hebt tijdens je ontwikkeling. Zo’n ontwikkeling kan leiden tot inzichten, tot anders denken en handelen, en dat is in het begin niet altijd makkelijk. 

   Ik wil je begeleiden op zo’n manier dat je een zelfstandig denkende en handelende heks wordt, niet afhankelijk van mij. Het is de bedoeling dat je in staat bent om een ritueel te bedenken en om deze vervolgens uit te voeren.
Ik wil een coven vormen om samen te werken, leren en vieren, maar je moet ook thuis zelf aan de slag kunnen.
Ik wil je begeleiden door een coven te vormen, als hulpmiddel om de hekserij te doorgronden zodat je na een jaar of 3 hoog priester(es) bent. Daarna blijft de coven bestaan, maar je kunt ook zelf (als je dat wil) een coven starten om heksen te begeleiden.

 

* zie begrippenlijst of hieronder